Relevante øvelser
- Matematik: Hvor mange unge ryger eller snuser?
- Dansk: Erfaringer med tobak
- Dansk: Tobaksreklamernes magt
- Dansk: Rygning på film og TV
- Samfundsfag: Skolens ryge- og snusregler
- Samfundsfag: Den danske rygelov
- SSF: Hvordan siger man nej til rygning?
- SSF: Risikoadfærd og rygning
- SSF: Hvad gør rygning ved kroppen, når man er ung?
- Tværfagligt: Cool Uden Røg
- SSF: Sandt eller falsk om snus
- SSF: Flertalsmisforståelser
- Tværfagligt: Centrum X
Hvad sker der med kroppen på lang sigt?
Tobak påvirker kroppen både kort og lang tid efter, man er begyndt at ryge. Her kan du læse mere om, hvad der kan ske med kroppen efter mange års rygning.
Øget risiko for sygdomme
Rygere lever i gennemsnit 10 år kortere end ikke-rygere. I de sidste cirka 15 år af deres liv må de ofte leve med kroniske sygdomme, fordi deres kroppe ikke længere fungerer optimalt. Nogle af de mest udbredte rygerelaterede sygdomme er kræft, hjerte-karsygdomme og KOL. Man har altså en øget risiko for at udvikle disse sygdomme, hvis man ryger.
Lige nu virker det måske som om, at det er noget, der kan ske rigtig langt ude i fremtiden. Men det er altså noget, der kan ske. Hvad tænker du om den påvirkning, sygdom kan have for hvor lang tid man lever og ens livskvalitet?
Forsvinder den øgede risiko for sygdomme?
Den øgede risiko, rygere har for at udvikle alvorlige sygdomme, kan godt forsvinde. Der går dog noget tid før det sker, efter man stopper med at ryge. Man kan også udvikle kræftsygdomme efter, man er holdt op med at ryge, fordi fejlene i kroppens celler allerede kan være sket, og først viser sig som kræft mange år efter.