Er det farligt at ryge en gang i mellem?

Det er ikke alle, som ryger, der ryger hver eneste dag. Cirka 1 ud af 10 15-årige ryger en gang i mellem. De ryger ofte i sociale situationer som for eksempel til fester, på festival eller når de hænger ud med venner.

Personer som kun ryger en gang i mellem kalder sjældent sig selv for ”rygere”. Måske fordi de ikke synes, at det rigtigt gælder. Men hvis man tæller sammen, hvor mange cigaretter der faktisk bliver røget den ene gang om ugen, bliver det alligevel ofte til rigtig mange. Hvis man ryger fem cigaretter hver weekend, bliver det til 260 cigaretter på et år. Det er det samme som 13 pakker!

Det skader derfor også kroppen at ryge en gang imellem. Hver eneste gang man indånder cigaretrøg bliver man udsat for over 7000 forskellige stoffer, og sætter sine lunger og sit immunforsvar på hårdt arbejde. Stofferne fra hver eneste cigaret ophober sig i kroppen. Derfor er det en rigtig dårlig idé at ryge til fester – og det gælder både cigaretter, vandpibe og andre tobaksprodukter.

Fra festryger til fast ryger

Selvom man kun ryger lidt, kan man blive afhængig af cigaretter. Man vænner sig til at få den stærke cigaretrøg ned i halsen, og man udsætter kroppen for nikotin, som er det stof i cigaretterne, som gør dig biologisk afhængig. Med tiden kan man klare mere og mere nikotin, og det kan være let at ryge meget mere. Det bliver også lettere at ryge til daglig.

Slemme tømmermænd og færre kys

Slemme tømmermænd og færre kys

Hvis man både ryger og drikker til en fest, vil tømmermændene blive meget værre. Dagen efter skal kroppen nemlig prøve at rydde op i giftstofferne fra tobakken – samtidig med at kroppen arbejder for at fjerne alkoholens giftige virkning. Derfor kan man godt forberede sig på en rigtig dårlig dag efter festen, hvis man både har røget og drukket alkohol.

Desuden er det en dårlig idé at ryge til fester, hvis man gerne vil score. Nogle siger, at et kys med en ryger er ligesom at slikke et askebæger. Hvis man har forhåbninger om at score sit crush til festen, er der derfor størst chance, hvis man ikke lugter af røg ud af munden.

BurgerClose
Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.