7. klassetrin: Hvem bestemmer dine valg?
Relevante øvelser
- Matematik: Hvor mange unge ryger eller snuser?
- Dansk: Erfaringer med tobak
- Dansk: Tobaksreklamernes magt
- Dansk: Rygning på film og TV
- Samfundsfag: Skolens ryge- og snusregler
- Samfundsfag: Den danske rygelov
- SSF: Hvordan siger man nej til rygning?
- SSF: Risikoadfærd og rygning
- SSF: Hvad gør rygning ved kroppen, når man er ung?
- Tværfagligt: Cool Uden Røg
- SSF: Sandt eller falsk om snus
- SSF: Flertalsmisforståelser
- Tværfagligt: Centrum X
Her kan du lære mere om, hvorfor nogle unge begynder at ryge, mens andre vælger det fra. Der er mange ting, der kan påvirke det valg:
- Venner
- Gruppepres
- Folk omkring os
- Film, TV og andre medier
- Lovgivning
- Rygnings skade på kroppen
Hvis du ved, hvordan du bliver påvirket, er det lettere at sige nej tak til rygning.
Klik på de røde prikker på figuren og se, hvad der påvirker unge til at ryge eller lade være.
Tænker du på din krop?
Hvis du tænker på, hvor meget rygning kan skade kroppen, har du måske ikke så meget lyst til at ryge. Det er nemmere at sige nej tak til en cigaret, hvis du ved, hvad det gør ved din krop.
Sociale signaler
Nogle unge synes, at rygning er cool og spændende, mens andre unge synes, det er dumt. Vores valg om at ryge eller ej er påvirket af, hvad vi selv og vores venner synes om rygning.
Familie
Når man ser sin familie ryge hver dag, bliver rygning en del af hverdagen. Hvis ens familie ryger, er der derfor større risiko for, at man selv begynder at ryge.
Vi bliver snydt!
Der er mange skuespillere, der ryger på film og TV. Ofte er det endda de cool, kloge, sexede, rige og stærke filmkarakterer, der får en cigaret i hånden. Men i virkeligheden bliver man bestemt ikke stærk og rig af at ryge. Der er heller ikke særlig sexet at lugte af røg. Folk bliver heller ikke kendte, fordi de ryger, men fordi de er dygtige.
Når vi ser skuespillere ryge på film og TV, får det os til at tro, at det er mere normalt at ryge, end det er. Men vi bliver snydt - der er nemlig flere, der ryger i film, end der er i virkeligheden.
Gruppepres
Hvis ens venner ryger, kan der opstå en pres, hvor det kan være svært at sige nej til cigaretter, selvom man egentlig ikke har lyst. Man kan føle, at man bliver nødt til at ryge for at være en del af et fællesskab. Det kan være lettere at sige nej, hvis man på forhånd har besluttet, at man ikke vil ryge.
Synlig røg
Hvis vi ser folk ryge omkring os, kan vi blive fristet til selv at ryge. Det gælder uanset, om det er dine forældre, dine venner, voksne på skolen eller folk på gaden.
Alle andre gør det jo?
Mange unge tror, at der er flere der ryger, end der faktisk er. Det betyder, at man får en forkert opfattelse af, hvor normalt rygning er. Og man synes måske, at man selv skal ryge for at passe ind. Men der er flere unge, der ikke ryger end unge, der ryger. I 9. klasse er det for eksempel kun 5 % af eleverne, der ryger hver dag.
Venner
Det er normalt at ville passe ind i mængden. Hvis vennerne ryger, kan man nemt blive fristet til selv at prøve det, da man kan være bange for at føle sig udenfor. Når cigaretten bliver en del at ens sociale liv, kan lysten til at ryge særligt opstå, når man er sammen med andre.
Find på noget sjovere
Man kan være sammen med sine venner på mange måder. Der er mange andre tilbud, som er sjovere end at ryge. Nogle vil hellere spille fodbold eller bordfodbold, kortspil, høre musik eller danse! Hvad interesserer du dig for?
Lov imod reklamer
I dag er det forbudt at reklamere for cigaretter i Danmark. Førhen begyndte mange at ryge, fordi de så reklamer, der viste, at det var cool og sexet at ryge. På den måde hjælper loven os også med at vælge rygning fra.