Børnearbejde og tobak

To tredjedele af al tobak dyrkes i verdens fattige lande i Afrika, Sydamerika og Asien. Men også i Europa og USA er der bønder, der lever af at dyrke tobak. 

I mange af disse lande arbejder børn og unge under 18 år med at dyrke tobak. Cirka 1,3 mio. børn arbejder i tobaksindustrien, især i tobaksplantager. I Bangladesh er børnene helt ned til 6 år gamle.

De arbejder uden beskyttelse og bliver udsat for nikotin og sprøjtegifte. De arbejder i høj varme fra den skarpe sol hele dagen. Og det er hårdt fysisk arbejde med blandt andet tunge redskaber og skarpe knive. 

Det er hårdt og farligt for kroppen, og de får ondt i ryggen og bliver sløve og syge. Når nikotinen optages gennem huden, bliver børnene forgiftet. Det kan give kvalme, opkast, hovedpine, svimmelhed, problemer med vejrtrækning, hoste, udslæt og irriterede øjne. Nikotinen kan også gøre skade på hjernens udvikling.

Som regel arbejder børn og unge med tobak, fordi de hjælper familien med at tjene penge. Nogle gange må børnene arbejde i stedet for at komme i skole.  I høstsæsonen arbejder børnene op til 16 timer om dagen. 

Hvad synes du om børnearbejde i tobaksindustrien? 

Tobaksindustriens holdning til børnearbejde

Tobaksindustrien siger, at de er imod børnearbejde. Alligevel er der mange børn i verden, der arbejder med at dyrke tobak.  

Tobaksindustrien vil gerne virke socialt ansvarlige, og på deres hjemmesider tager de afstand fra børnearbejde. Nogle af dem giver penge til organisationer, der arbejder for at afskaffe børnearbejde. Blandt andet ved at bygge skoler i de lande, der dyrker tobak. Men de penge, som tobaksindustrien giver, kommer ikke i nærheden af, hvor mange penge de selv tjener på den tobak, som børnene dyrker.

Kritikerne mener, at industrien kun giver penge for at få opmærksomheden væk fra den lave løn og de dårlige forhold, som børn og unge arbejder i. 

BurgerClose
Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.