E-cigaretter

E-cigaretten er en ny måde at ryge og indtage nikotin på. Men hvad er en e-cigaret egentlig, og er den farlig?

Hvad er en e-cigaret?

Hvad er en e-cigaret?

E-cigaretter kan fås i mange forskellige former og størrelser. Men en typisk e-cigaret ser ud som på illustrationen til højre. 

Man putter forskellige væsker ned i e-cigaretten, som ved hjælp af et batteri opvarmer væsken og laver det til damp. Væskerne er lavet af stoffer, og ikke vand, som får dampen til at ligne røg. Dampen indåndes ned i lungerne. På den måde minder e-cigaretter altså om almindelige cigaretter. Væsken til e-cigaretterne kan fås både med og uden nikotin. E-cigaretter må kun smage af tobak og mentol.

Der findes mange forskellige mærker af e-cigaretter på markedet. Derfor kan det være svært at finde ud af, hvad det præcist er, man ryger. Butikkerne må ikke sælge e-cigaretter til børn og unge under 18 år. 

Er e-cigaretter farlige?

Der gik mange år, før man fandt ud af, hvor skadelige cigaretter er. Derfor ved vi heller ikke endnu, hvor farlige e-cigaretter er. Det er svært at sige præcist, hvor farlige e-cigaretter er, når der er så mange forskellige typer væsker, man kan bruge. I nogle af væskerne er der fundet kræftfremkaldende stoffer. 

Mange af e-cigaretterne indeholder også nikotin, som især er farligt for unge menneskers hjerneudvikling. Nikotinen kan også give humørsvingninger og koncentrationsbesvær. Nikotin er det, mange bliver afhængige af.

Nogle ønsker at bruge e-cigaretter til at stoppe med at ryge. Desværre ved vi ikke helt om det virker. Der er flere undersøgelser, der viser, at mange rygere, der begynder på e-cigaretter, ikke stopper med at ryge tobak, men ryger begge dele.

BurgerClose
Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.