Kondition

Har du hørt om, at rygning giver dårligere kondition? Her kan du få svar på, hvorfor det er sådan.

Kulilte - en del af røgen

Kulilte er en af de gasser, der findes mest af i tobaksrøgen. Når man får kulilte ind i kroppen, vil der være mindre plads i blodet til at få ilt rundt i kroppen. Og kroppen og musklerne har brug for ilt for blandt andet at være fysisk aktiv. Når man indånder kulilte gennem cigaretten i stedet for ilt, går det ud over konditionen. 

En rygers kondi

Ilt er nødvendig for, at musklerne kan forbrænde energi fra maden, så man kan løbe hurtigt og langt eller hoppe og danse. Ilt kommer rundt i kroppen, fordi det binder sig til blodet på noget, der hedder hæmoglobin. 

Hæmoglobin er en slags små busser, der tager ilt med som passagerer. Ilten afleveres til alle dele af kroppen, også til musklerne, som kan forbrænde energi. Jo mere ilt, der kan komme rundt i kroppen, jo hurtigere kan der laves en stor mængde energi, og jo hurtigere kan man cykle eller løbe uden at blive udmattet.

Når man ryger, indånder man kulilte. Den sætter sig på nogle af de sæder i bussen, hvor ilten skulle have siddet. Kulilte sætter sig oven i købet meget bedre fast.

En rygers kondi

Kulilte i udåndingsluften

Kulilte kan måles helt op til 48 timer efter, at den sidste cigaret er røget. I udåndingsluften hos folk der ryger meget, kan man måle så meget kulilte, at det ville være ulovligt at have i luften på en arbejdsplads.

BurgerClose
Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.