Tobaksdyrkning

Tobaksdyrkning belaster vores miljø på flere måder. Det går udover skove, planter, dyreliv og lokalbefolkningen.

Jorden har for det første ikke godt af tobaksdyrkning, fordi træer bliver fældet for at give brænde til tørring af tobakken. Det skaber en ubalance i naturen, der kan føre til tørke og oversvømmelser. Det påvirker så de mennesker, der lever af og i naturen. Samtidig tager tobaksproduktionen plads på markerne. Plads, som skulle bruges til at dyrke afgrøder til befolkningen. Produktionen af tobak gør også, at jorden kommer til at mangle nogle stoffer, når man planter det samme flere gange samme sted. Tobaksproduktionen medfører også tab af plante- og dyrearter og er med til at skabe klimaforandringer. For hver cigaret, der produceres, bruges der 3,7 liter vand.

Der bliver samtidig brugt insektgifte og kunstgødning til at beskytte tobaksplanterne. Det har jorden heller ikke godt af. 

Tobaksproduktion sker tit i lande, hvor der mangler mad og især rent drikkevand. Det er noget af det, FN vil prøve at stoppe med de 17 verdensmål. Nogle af verdensmålene er at stoppe sult, sikre rent vand og at bekæmpe klimaforandringer. Et af verdensmålene er også at sørge for, at vi ikke skader jorden og at naturen vil blive ved med at have så mange forskellige arter som den har.

Se filmen, hvor en ekspert fortæller om tobaksproduktionens konsekvenser for miljøet.

Er det okay, at tobaksindustrien påvirker miljøet så meget? 

Hvordan bliver cigaretter til?

Før en tobaksplante kan blive til færdige cigaretter, skal planten igennem en lang proces. Det meste af tobakken, der bliver solgt i Danmark, er blevet dyrket med håndkraft af fattige tobaksbønder i Amerika og Afrika. Kig på illustrationen og læs videre og lær om processen. 

Hvordan bliver cigaretter til?

Dyrkning

Tobaksfrøene bliver sået, og når de spirer bliver de plantet ud på marker. Dyrkningen kræver et stort arbejde. Der skal luges, vandes og sygdomme fra insekt- og svampeangreb skal bekæmpes. Tobaksplanter er meget grådige og kræver mange næringsstoffer. En tobaksplante kan blive helt op til tre meter høj. Efter omkring et halvt år er planterne klar til at blive høstet. Høsten foregår ved, at bønderne plukker tobaksbladene én efter én, når de er modne. 

Tørring

Når planterne er høstet, er de klar til at blive tørret. Det foregår ofte ved varmetørring i ovne, da det er mest effektivt. Ovnene bliver fyret op med træ. Det betyder, at der skal fældes en masse træer i de lokale skove. Efter tobakken er blevet tørret, bliver den solgt til tobaksfabrikker i hele verden. 

Tobaksfabrikken

På tobaksfabrikker skal tobakken først ligge og modne i op til tre år. Modningen består af en proces, hvor bakterier omdanner nogle stoffer i tobakken, så den får den rigtige konsistens og smag. Det kalder man fermentering. Tobakken er nu klar til at få tilsat smagsstoffer og andre tilsætningsstoffer. Til sidst bliver tobakken rullet til cigaretter og pakket i pakker, som kan sælges i hele verden. 

BurgerClose
Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.