Hvad sker der her og nu?

Allerede kort tid efter, man er begyndt at ryge, påvirker tobakken kroppen. Du kan her læse om noget af det, du oplever i begyndelsen, når du starter med at ryge. 

Vil du kysse en ryger?

Huden og tænderne kan tage skade og blive grimme af røgen. Når man ryger, bliver huden kedelig og bleg, fordi røgen får kroppen til at ældes hurtigere. Det gør også, at man får rynker hurtigere. Huden bliver tør og irritabel, hvis den er i direkte kontakt med røgen, og samtidig gør tobaksrøg huden mindre elastisk. Det gør også, at huden bliver langsommere og dårligere til at hele sår og ar.

Derudover danner rygning flere bakterier i munden. Det kan give huller i tænderne, tandkødsbetændelse, misfarvninger og dårlig ånde. En ryger får altså dårligere mundhygiejne, gulere tænder og har større risiko for at få tandproblemer. 

Vil du kysse en ryger?

Det er hårdt at løbe

Har du prøvet at løbe om kap med en storryger? Hvis ja, var det sikkert dig, der vandt, hvis du er ikke-ryger.

Folk, der ryger, har dårligere kondition end folk, der ikke ryger. Rygning gør det nemlig sværere at få transporteret ilt rundt i kroppen. Det betyder, at kroppen kommer til at mangle ilt, og derfor bliver konditionen meget dårligere. Læs mere om rygning og kondition her

Hvordan smager maden?

Der er stor forskel på, hvordan maden smager for en, der ryger og en, der ikke ryger. Og der er stor forskel på, hvor kraftigt de oplever lugte. Rygning påvirker smags- og lugtesanserne, og jo mere man ryger, desto dårligere bliver de. 

De ætsende stoffer i tobaksrøg påvirker nerverne  i lugte- og smagssanserne på samme måde, som når man spiser noget meget stærkt. Men modsat stærk mad bliver påvirkningen fra rygning ved. Når man ryger, bliver nerverne bedøvet, trækker sig tilbage og nogle dør. På den måde bliver man som ryger dårligere til at lugte og smage. 

Graviditet

Kvindelige rygere har sværere ved at få børn. Jo mere man ryger, jo mindre er chancerne for at blive gravid. Undersøgelser viser, at kvinder, der begyndte at ryge inden de fyldte 18 år, havde dårligere frugtbarhed sammenlignet med kvindelige rygere, som startede med at ryge efter, de fyldte 18 år. 

BurgerClose
Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.