Hvad er der i cigaretten?

Hvad er der i cigaretten?

Tobaksindustrien vil gerne have flere kunder, og de vil gerne beholde dem, de har. De bruger tilsætningsstoffer for at gøre det nemmere at ryge sin første cigaret. Og de bruger nikotin for at fastholde dem, der begynder at ryge. Men hvad betyder det, og hvad er der ellers i tobakken? 

Røgen fra cigaretter indeholder over 7000 forskellige kemiske stoffer. 70 af dem er kræftfremkaldende. En del af disse stoffer findes også i produkter i vores hverdag. Produkter, som vi ellers aldrig ville putte i vores krop. Kig på billedet til højre og se, hvilke produkter der er tale om. 

Stofferne kommer via røgen ned i lungerne eller ud i luften, hvor rygeren sidder med cigaretten. I debatten om cigaretter bruger man oftest ordene nikotin, tjære, kulilte og tilsætningsstoffer. Men hvad er det for nogle stoffer? Find svaret nedenfor. 

Nikotin

Nikotinen er tobaksindustriens bedste ven, da det er det stof, der får folk til at blive afhængige. Nikotinen er en nervegift, der påvirker nervesystemet. De første gange man ryger, er nikotinens virkning på kroppen meget ubehagelig. Man kan få kvalme, hovedpine og hjertebanken. Men kroppen vænner sig til nikotinen, jo mere man ryger. Efterhånden bliver det en rar følelse at indtage nikotin. Du kan læse mere om afhængighed her. 

Tjære

Tjære er en tyk og brunsort væske, der dannes ved forbrænding af fx kul, træ og tobak. Tjære sætter sig i cigaretfilteret og i lungerne som en masse, der ligner den tjære, man bruger på veje. Tjæren fra tobak indeholder de fleste af de 7000 stoffer, der dannes ved rygning. Herunder også de 70 kræftfremkaldende stoffer. 

Hvor meget tjære, man får i lungerne afhænger af flere ting. Hvordan man ryger, hvor meget, man inhalerer, længden på cigaretten og meget mere. Udover cigaretfiltret og i lungerne sætter tjæren sig også på vægge, i gardiner og andre steder, hvor der ryges. 

Kulilte

Kulilte er en gas, som blandt andet dannes ved rygning. Kulilten sætter sig på de røde blodlegemer i blodet. De røde blodlegemer transporterer ilten rundt i din krop. Så på den måde tager kulilten noget af pladsen for ilten. Derfor kommer kroppen til at mangle ilt, og det går ud over konditionen. Læs mere om det her.

Tilsætningsstoffer

Tobakken i cigaretter er stort set ens i alle cigaretmærker. Men cigaretter indeholder også tilsætningsstoffer. Tidligere tilsatte man aromastoffer for at skabe duft og smag i de enkelte cigaretmærker. Det kunne være kakao eller mentol smag. Det må man ikke længere, så nu smager alle cigaretter af tobak. Cigaretter indeholder også konserveringsmidler. Det hjælper med at holde tobakken frisk, så den ikke går i forrådnelse.

Nogle tilsætningsstoffer øger optagelsen af nikotin i kroppen. Det gør, at rygeren får et større 'kick'. Andre tilsætningsstoffer får cigaretten til at brænde af sig selv og med en passende hastighed. Der er også tilsætningsstoffer, der gør, at tobaksrøgen er hvid. Røgen ser derfor mere 'uskyldig' ud.

Den første gang

Næsten alle, der har prøvet at ryge en cigaret, kan huske, at den første cigaret ikke var en særlig rar oplevelse. Det smagte ikke godt, det rev i næsen og svælg, og man blev dårlig. Det var også svært at inhalere. Lungerne skulle vende sig til at få røg ned. Nogle tilsætningsstoffer sørger for, at nikotinen bliver optaget hurtigere i kroppen. Det betyder, at man hurtigere bliver afhængig. Tilsætningsstoffer kan altså bruges til at øge afhængigheden, men også til at fastholde nye rygere.

Hvad synes du om brug af de forskellige stoffer i cigaretter? Blev du overrasket over indholdet? 

Test din viden om cigarettens indhold!

Ved du, hvilke stoffer, der er i cigaretter?

Tag testen og bliv endnu klogere på det.

Quiz mand

1)Hvad er nikotin?

Der har du helt ret!

Nikotin er en nervegift, og derfor påvirker den nerverne. Nikotinen er også det stof, der gør, at man kan blive afhængig.

Forkert svar.

Nikotin er en nervegift, og derfor påvirker den nerverne. Nikotinen er også det stof, der gør, at man kan blive afhængig.

Ikke helt rigtigt...

Nikotin er en nervegift, og derfor påvirker den vores nerver. Nikotinen er også det stof, der gør, at vi bliver afhængige.

2)Hvor i tobakken findes de kræftfremkaldende stoffer?

Helt korrekt.

Det er nikotin, som gør dig afhængig af cigaretter, men det er tjæren, der kommer ned i lungerne når man ryger, som er mest farlig. Tjæren er farlig, fordi den indeholder de mange kræftfremkaldende stoffer, der er i cigaretter.

Forkert svar.

Det er nikotin, som gør dig afhængig af cigaretter, men det er tjæren, der kommer ned i lungerne når man ryger, som er mest farlig. Tjæren er farlig, fordi den indeholder de mange kræftfremkaldende stoffer, der er i cigaretter.

3)Tilsætningsstoffer i cigaretter har mange funktioner. Hvilket udsagn passer?

Rigtigt!

Tilsætningsstoffer har mange funktioner. Udover at de øger optagelsen af nikotin i kroppen og gør tobaksrøgen hvid, så får de også gløden til at brænde langsommere. I vandpiber er det også tilsætningsstoffer, der får dem til at smage af vandmelon eller tyggegummi.

Det var vidst ikke helt rigtigt

Tilsætningsstoffer har mange funktioner. Men de gør ikke cigaretten mindre skadelig. De øger fx optagelsen af nikotin i kroppen og får gløden til at brænde langsommere.

Ikke rigtigt.

Tilsætningsstoffer har mange funktioner. Nogle af tilsætningsstofferne gør faktisk, at kroppen optager nikotinen hurtigere. Så på den måde kan tilsætningsstofferne være med til, at man bliver hurtigere afhængig.

4)Hvordan føles nikotin oftest første gang, man ryger?

Forkert.

Man skal vænne sig meget til nikotin før det føles rart. Første gang man får nikotin, kan man få hovedpine, kvalme og ondt i maven.

Det er forkert.

Mange får det dårligt første gang, de får nikotin ind i kroppen. Nikotin er en nervegift, og man bliver derfor lettere forgiftet af cigaretten. Man kan opleve hovedpine, kvalme og ondt i maven.

Rigtigt!

Man kan nemlig få det rigtig skidt, når man prøver nikotin første gang. Nikotin er en nervegift, der gør, at man kan opleve hovedpine, kvalme og ondt i maven. Nogle kaster også op første gang, de får nikotin ind i kroppen.

ud af 4 rigtige

Vil du prøve igen og se, om du kan få flere rigtige?

Score

ud af 4 rigtige

Halvdelen rigtigt!

Du er godt på vej.

Score

ud af 4 rigtige

Du har styr på, hvad der er i cigaretter.

Sådan!

Score
BurgerClose
Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.