Hjerte og kredsløb

Der er mange, som ikke tænker over, at sygdom i hjertet og kredsløbet kan opstå på grund af rygning. Men blandt alle, der dør af rygning, vil cirka halvdelen dø af hjertesygdomme, som eksempelvis blodpropper. 

Rygning og blodpropper

Rygning og blodpropper

Risikoen for blodpropper i hjertet stiger hurtigt og allerede efter få cigaretter. Ved kun 1-4 cigaretter om dagen har man tre gange større risiko for at få en sygdom i hjertet. Selv en smule rygning hver dag er altså meget farligere end ingen rygning, når det handler om sygdomme i hjertet. Allerede når man er ung, kan rygning fremskynde sygdomme i hjerte og kredsløb. 

Nikotinen fra cigaretterne får hjertet til at slå hurtigere og hårdere. Og det får de yderste helt små blodkar til at trække sig sammen. Hjertet kommer altså på overarbejde, når man ryger. Rygning slider også på blodårerne. Det er nogle af grundende til, at rygere har større risiko for at få blodpropper. En anden grund er, at rygning gør blodet tykkere. Det øger risikoen for blodpropper. Risikoen for sygdom i hjertet vil være væk 5-10 år efter et rygestop. 

Se figuren, der viser, hvordan kredsløbet fungerer.

Hvad er en blodprop?

Blodårernes vægge bliver slidt, jo ældre man bliver. Men hvis man ryger, vil væggene blive hurtigere slidt. Når indersiden af blodårerne bliver slidt, vil der samle sig fedtstoffer her. Efter mange år, bliver dette fedt til kalk, og blodårerne vil blive stive. Det kalder man åreforkalkning. 

Hvis en klump af fedtstoffer river sig løs, vil blodet føre klumpen videre rundt i kroppen. Når klumpen kommer til et smalt sted i en blodåre, kan den sætte sig fast. Det er blodproppen. 

Når der er kommet en blodprop, kan blodet ikke komme frem til alle steder i kroppen. Det betyder, at der er dele af kroppen, som ikke kan få ilt og næring. Det kan ødelægge hjertets muskulatur, hvis der ikke kommer nok ilt og næring. Så vil hjertet pumpe mindre blod rundt i kroppen.

Kolde tæer

De yderste små blodkar vil trække sig sammen på grund af nikotin fra cigaretterne. Derfor kommer der mindre blod til de ydre dele af kroppen, som f.eks. huden og tæerne. Hvis man ryger, kan temperaturen i huden være hele fire grader lavere, end hvis man ikke røg. 

BurgerClose
Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.