Lungerne

Lungerne

Når vi indånder røg fra cigaretter, kan røgen lave skader i lungerne. De kemiske stoffer, som findes i røgen, begynder at ændre og ødelægge lungevævet, når røgen kommer ned i lungerne.

Lungerne udvikler sig, indtil 18-årsalderen eller mere præcist, indtil kroppen er færdig med at vokse. Når lungerne stadig vokser, gør rygning ekstra meget skade. Rygning vil derfor gøre større skade på unges lunger end på voksnes lunger. Skaderne kan dog først mærkes flere år senere.

 

 

Lungerne fungerer dårligere

Når vævet i lungerne bliver ødelagt, bliver lungefunktionen langsomt dårligere. Derfor bliver det med tiden mere og mere besværligt at trække vejret og få ilt nok til kroppens arbejde.

Hoste er det første tegn på, at lungerne har taget skade. I raske lunger er der en rensemekanisme lavet af slim og fimrehår. Den fungerer som en rulletrappe. Hvis vi fx indånder giftige stoffer, transporteres de ned i lungerne. Bagefter transporteres de giftige stoffer ud af lungerne igen gennem rensemekanismen. Rensemekanismen tager skade, når man ryger. Så bliver man i stedet nødt til at hoste for at få de giftige stoffer væk fra lungerne.

Man kan udvikle sygdommen KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom), når lungerne er blevet tilstrækkeligt ødelagt. Rygere har 10 gange så høj en risiko for at udvikle KOL i forhold til personer, der ikke ryger. Personer med svær KOL har meget svært ved at trække vejret og bevæge sig rundt. Prøv at forestil dig, at du løber, men at du kun kan trække vejret gennem et sugerør. Det giver åndenød. Det er sådan personer med KOL har det. I Danmark dør ca. 3.300 personer hvert år af KOL.

Når man stopper med at ryge, stopper man med det samme med at skade lungerne. Men den tabte lungefunktion kan ikke komme igen.

BurgerClose
Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.