Snus

Snus er ligesom vandpibe og e-cigaretter endnu et produkt, som man kan blive afhængig af. Du kan lære mere om snus ved at læse videre. 

Hvad er snus?

Hvad er snus?

Snus består af fintmalet tobak, som indeholder nikotin tilsat vand, salte, fugt- og pH-regulerende stoffer samt smagsstoffer. Snus indeholder også skadelige og kræftfremkaldende stoffer som fx cadmium (findes i batterier) og nikkel (findes i metal), som måske er to stoffer, du allerede kender?

Snus er en form for røgfri tobak, som man ikke ryger, men i stedet putter op under overlæben. En pakke snus ser typisk ud som på billedet til højre.

Nikotinen og de andre stoffer kommer fra snusen ud i spyttet og trænger gennem mundslimhinden ind i blodet, hvor det føres til hjernen og resten af kroppen.

Da snus findes med mange forskellige smage, kan det virke tiltrækkende for børn og unge.

Tyggetobak og nikotinposer

Tyggetobak er næsten det samme som snus, tobakken er bare i lidt større stykker inde i posen og det er tænkt til, at man skal tygge på det. Nikotinposer ligner også snus, men nikotinposer indeholder ikke tobak, men til gengæld er der oftest meget nikotin i. Kender du forskellen på de forskellige produkter?

Det er ulovligt at sælge snus i Danmark

Hvis du bliver tilbudt snus af dine venner til en fest, er det nok fra Sverige eller andre lande. Snus er nemlig forbudt at sælge i Danmark. Dog er det lovligt at købe tyggetobak og nikotinposer, hvis du er over 18 år. 

Er snus farligt?

Selvom snus ikke ryges, er det stadig et skadeligt produkt. Nikotinen i snus er blandt andet meget afhængighedsdannende og nogle snusprodukter indeholder endda nikotinsalte, som gør det nemmere at optage nikotinen. Vidste du, at nogle snusprodukter indeholder langt mere nikotin end cigaretter?

Snus placeres under læben og er derfor også skadeligt for tænder og tandkød. Det kan faktisk få tandkødet til at trække sig tilbage, så du kan se mere af dine tænder. Og når det er sket, kan man ikke få tandkødet ned igen. Derudover kan snus også misfarve tænderne.

Efter man har placeret snusen under læben, går der ikke lang tid før, at nikotinen føres op til hjernen gennem blodet. Da snus indeholder en stor mængde nikotin, kan det resultere i, at man får en følelse af ubehag, kvalme og skal kaste op. Kroppen reagerer sådan, når man ikke er vant til nikotin.

Hvis man fortsætter med snus, vil kroppen på et tidspunkt vænne sig mere til det, så du ikke får det så dårligt. Men det kan tage noget tid. Det er her, at snus snyder hjernen til at tro, at den har behov for nikotinen til at slappe af. Når det sker vil man typisk være afhængig.

Når man først er blevet afhængig, kan det være svært at stoppe igen, og man kan opleve humørsvingninger, koncentrationsbesvær og hovedpine, hvis man ikke fortsat får nikotinen.

Der er mistanke om, at nikotin påvirker udviklingen af unges hjerner på længere sigt. Dette kan muligvis skyldes, at en ung hjerne endnu ikke er færdigudviklet og derfor kan være mere følsom over for nikotinen.

Hvis du vil lære mere om snus kan du trykke her.

BurgerClose
Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.