Oplysning om rygning
Her får du svar på, hvem der arbejder imod tobak, og hvordan de gør det. Du bliver præsenteret for dem, der svarer igen, når tobaksindustrien prøver at sælge cigaretter til børn og unge. Og du får at vide, hvem der bestemmer de love og regler, der gælder for tobak.
Klik på figuren, og se, hvad de forskellige aktører gør.
Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsen er en del af Sundheds-og Ældreministeriet. De arbejder med oplysning og kampagner om rygning. Derudover rådgiver de og laver rapporter om rygning.
Christiansborg
Landets politikere arbejder på Christiansborg. Politikerne udgør Staten. Staten tager sig af det, der er fælles for hele landet. Statens arbejde er delt op i ansvarsområder. Det kan fx være sundhed eller uddannelse. Ansvarsområderne kalder man ministerier. Det er Sundheds-og Ældreministeriet, der arbejder med rygning. Her arbejder de med rygeloven, regler og sundhedspolitik.
Den Europæiske Union
EU er en forkortelse af Den Europæiske Union. Danmark er medlem af EU, og derfor skal vi følge EU’s love. EU arbejder med tobakskontrol i Europa. Dette foregår primært gennem lovgivning. Det er EU, der har bestemt, at der skal være reklameforbud og advarsler på cigaretpakker. EU arbejder også med skatte- og afgiftspolitik, kampagner og oplysning. Desuden arbejder EU mod smugling.
World's Health Organization
WHO er en verdensorganisation, som hører under organisationen Forende Nationer (FN), og 193 lande er medlem af WHO. WHO’s mål er at sørge for at skabe den største sundhed og trivsel for mennesket verden over. WHO har primært et fokus på udviklingslande, hvor de eksempelvis bekæmper sygdomme som malaria og HIV/AIDS. Derudover har WHO haft en stor rolle under covid-19 epidemien, hvor de har fx har sørget for at lande i nødt kunne få international hjælp. WHO arbejder også i resten af verden, hvor de blandt andet laver oplysning og kampanger om faren ved brug af tobak.
NGO'er
NGO står for ‘ikke-statslig organisation’ (‘Non-Governmental Organisation’). En NGO er en organisation, der er uafhængig af staten, men som arbejder for at fremme en bestemt sag. Det kan være at hjælpe fattige lande, bevare miljøet eller bekæmpe sygdomme. Patientforeninger er én type NGO. I Danmark er den største patientforening Kræftens Bekæmpelse. Kræftens Bekæmpelse arbejder blandt andet imod rygning, da det kan give kræft.
Regioner
Danmark er delt i fem regioner. Hovedstaden, Sjælland, Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland. Regionerne har ansvar for blandt andet hospitaler og læger. Hospitalerne står for behandlingen af dem, der er blevet syge af rygning. Lægerne kan tage en snak med patienterne om rygning.
Kommuner
Danmark består af 98 kommuner. Kommunerne har ansvar for skoler, SFO, veje og mange andre ting. Men kommunen har også ansvar for at forebygge sygdom og fremme sundhed. Det betyder, at kommunen skal sørge for, at borgerne lever sundt og ikke bliver syge. Derfor er det også deres opgave at forebygge rygning. Det kan fx være ved at have røgfri arbejdstid, rygestoptilbud til borgere eller indføre røgfri udearealer.
Aktørerne arbejder med forskellige metoder. Kommunerne arbejder på et individniveau. EU og staten lovgiver. WHO, NGO’erne og Sundhedsstyrelsen står for kampagner. Regionerne behandler sygdomme. Men ens for dem alle er, at de arbejder i mod tobak!