Miljø og tobak

Tobaksdyrkning belaster vores miljø på flere måder. Det går udover skove, planter, dyreliv og lokalbefolkningen. 

Jorden har for det første ikke godt af tobaksdyrkning. Der bliver brugt insektgifte og kunstgødning til at beskytte tobaksplanterne. Det går udover jorden og skaber en ubalance i naturen. Derudover går det også udover skovene, da de fældes for at give brænde til tørring af tobakken. I det sydlige Afrika forsvinder hvert år 14.000 kvadratmeter skov til fordel for tobaksproduktion. Det svarer til Lolland. Det skaber også ubalance i naturen og resulterer i tørke og oversvømmelser. Det påvirker så de mennesker, der lever af og i naturen. Samtidig tager tobaksproduktionen plads på markerne. Plads, som skulle bruges til at dyrke afgrøder til befolkningen. 

Se filmen, hvor en ekspert fortæller om konsekvenserne for miljøet. 

Er det okay, at tobaksindustrien påvirker miljøet så meget? 

Hvordan bliver cigaretter til?

Før en tobaksplante kan blive til færdige cigaretter, skal planten igennem en lang proces. Det meste af tobakken, der bliver solgt i Danmark, er blevet dyrket med håndkraft af fattige tobaksbønder i Amerika og Afrika. Kig på illustrationen og læs videre og lær om processen. 

Hvordan bliver cigaretter til?

Dyrkning

Tobaksfrøene bliver sået, og når de spirer bliver de plantet ud på marker. Dyrkningen kræver et stort arbejde. Der skal luges, vandes og sygdomme fra insekt- og svampeangreb skal bekæmpes. Tobaksplanter er meget grådige og kræver mange næringsstoffer. En tobaksplante kan blive helt op til tre meter høj. Efter omkring et halvt år er planterne klar til at blive høstet. Høsten foregår ved, at bønderne plukker tobaksbladene én efter én, når de er modne. 

Tørring

Når planterne er høstet, er de klar til at blive tørret. Det foregår ofte ved varmetørring i ovne, da det er mest effektivt. Ovnene bliver fyret op med træ. Det kræver næsten 8 kg træ at tørre 1 kg tobak. Det betyder, at der skal fældes en masse træer i de lokale skove. Efter tobakken er blevet tørret, bliver den solgt til tobaksfabrikker i hele verden. 

Tobaksfabrikken

På tobaksfabrikker skal tobakken først ligge og modne i op til tre år. Modningen består af en proces, hvor bakterier omdanner nogle stoffer i tobakken, så den får den rigtige konsistens og smag. Det kalder man fermentering. Tobakken er nu klar til at få tilsat smagsstoffer og andre tilsætningsstoffer. Til sidst bliver tobakken rullet til cigaretter og pakket i pakker, som kan sælges i hele verden. 

Roser istedet for tobak?

På grund af store problemer for natur og mennesker med tobaksdyrkning, forsøger man at finde andre afgrøder end tobak. Det kan fx være roser, chili og paprika. Roser kan eksporteres og sælges til en høj pris i Europa. Det koster dog mange penge at dyrke roser. Der skal blandt andet købes drivhuse. Men bønderne tjener også mere. De får det samme eksportindtægt fra 1 ha roser som fra 50 ha tobak! Det betyder, at store arealer kan bruges til at dyrke fødevarer til befolkningen i stedet for fx tobak. 

Tobaksproduktion har altså miljømæssige ulemper. Frugtbar jord ødelægges, skove fældes og landbrugsproduktionen bliver ikke udviklet. Til gengæld tjener tobaksindustrien en masse penge. 

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.