Lungerne

Lungerne

Når vi indånder røg fra cigaretter, kan røgen lave skader i lungerne. De kemiske stoffer, som findes i røgen, begynder at ændre og ødelægge lungevævet, når røgen kommer ned i lungerne.

Lungerne udvikler sig, indtil 18-årsalderen eller mere præcist, indtil kroppen er færdig med at vokse. Når lungerne stadig vokser, kan rygning gøre alvorlig skade på lungerne. Rygning vil derfor gøre større skade på unges lunger end på voksnes lunger. Skaderne kan dog først mærkes flere år senere. 

 

 

Lungerne fungerer dårligere

Når vævet i lungerne bliver ødelagt, bliver lungefunktionen langsomt dårligere. Derfor bliver det med tiden mere og mere besværligt at trække vejret og få ilt nok til kroppens arbejde. 

Hoste er det første tegn på, at lungerne har taget skade. I raske lunger er der en rensemekanisme lavet af slim og fimrehår. Den fungerer som en rulletrappe, der kører de giftige stoffer ud af lungerne. Rensemekanismen tager skade, når man ryger. Så bliver man i stedet nødt til at hoste for at få de giftige stoffer væk fra lungerne.

Når man stopper med at ryge, stopper man med det samme med at skade lungerne. Men den tabte lungefunktion kan ikke komme igen. 

Rygerlunger

Man kalder det rygerlunger, når lungerne er blevet tilstrækkeligt ødelagt. I virkeligheden hedder sygdommen KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom).

Personer med svær KOL har meget svært ved at trække vejret og bevæge sig rundt. De ender med at sidde i rullestol eller ligge i sengen. Med tiden skal de have hjælp til at trække vejret, og de fleste ender med at blive kvalt. Til sidst vil lungevævet være så tyndt, at der vil sive væske fra kroppen ind i lungerne. 

Personer med KOL trækker vejret kort og kan ikke ånde helt ud. De er nødt til at have konstant overtryk i lungerne, ellers vil lungerne falde sammen og vævet boble op.

Tal og statistik

  • Hvis man begynder at ryge, når man er 15 år, vil man kun have 92 % af den forventede lungefunktion, når man fylder 20 år.
  • Rygning er skyld i 85-90 % tilfælde af KOL
  • 40 % af personer, der ryger hver dag, vil få KOL.
  • 3.300 personer dør af KOL hvert år. 
BurgerClose
Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.