Lovgivning

Formålet med rygeloven var for det første at undgå passiv rygning og dermed beskytte dem, der ikke ryger mod røgen. For det andet var det for at beskytte børn og unge mod fristelsen til at ryge. Hvis du er i et miljø, hvor der ryges, eller du ser mange, der ryger, fx dine lærere, er der større risiko for, at du selv begynder. Reklamer for tobak øger også risikoen for at begynde at ryge. Lovgivning er en måde at påvirke børn og unge til ikke at ryge.

Kan lovgivning påvirke dit valg?

Kan lovgivning påvirke dit valg?

Siden 1950’erne har man vidst, at rygning var farligt og kunne give lungekræft, blodpropper og andre sygdomme. Man fandt også ud af, at passiv rygning var skadelig. Politikerne begyndte at lave regler og love for, hvor man måtte ryge, for at beskytte dem, der ikke røg mod røg. 

 

 

Hvad siger loven?

Hvad siger loven?

Fra den 15. august 2007 har det været forbudt at ryge på arbejdspladser, i skoler og institutioner, på barer og restauranter, i tog, busser og taxaer samt andre offentlige steder. Den 15. august 2012 blev loven skærpet yderligere, men der er stadig undtagelser på nogle områder. 

Her kan du se, hvad loven siger om hver enkelt område:

Grundskoler 
Børn og unge må ikke ryge på skolens område. Det gælder også lærerne.

Ungdomsuddannelser
Det er forbudt at ryge på uddannelsessteder, som har flest unge under 18 år. Hvis en ungdomsuddannelse har flest elever over 18 år, vil eleverne ikke være beskyttet af rygeloven. Dette er for eksempel tilfældet på mange produktions- og erhvervsskoler. 

Arbejdspladser
Man må ikke ryge på sin arbejdsplads. Arbejdspladsen kan beslutte at lave et rygerum, men der skal skiltes med, at luften omkring rygerummet er skadeligt. Hvis ens arbejde er i egen bolig, er det tilladt at ryge udenfor arbejdstiden. Dette gælder fx dagplejere. Røgen bliver siddende i hjemmet og dagplejebørn udsættes for de skadelige partikler. Dette gælder selvom dagplejeren kun ryger uden for arbejdstiden.

Offentlige steder 
På alle steder med offentlig adgang er det forbudt at ryge indendørs. Det er fx butikker, biografer, biblioteker, sportshaller, idrætsklubber, venteværelser og lignende. Man må kun ryge, hvis stedet har indrettet rygerum.

Transport 
Det er forbudt at ryge i busser, tog, metro, S-tog og i taxaer samt ventezonerne - fx busstoppestederne. DSB besluttede i 2014, at man heller ikke må ryge på togperroner.

Caféer og restauranter 
Det er forbudt at ryge indendørs på caféer og restauranter. Hvis ejeren har indrettet rygerum, må gæsterne ryge her, men personalet må ikke servere mad eller drikkevarer i rygerummet. Små værtshuse på under 40 m2, der ikke sælger mad, kan beslutte, at man godt må ryge indendørs. 

Debat om rygeloven

Debatten om rygeloven er ikke slut endnu. I aviser, TV og på nettet bliver der stadig snakket om, at vi skal have strammere regler. Næsten halvdelen af danskerne synes, at rygning skal være forbudt udendørs, hvis mange mennesker er samlet, fx til koncerter eller på caféer. Der er også debat om røgfri skoletid, hvor elever og lærere ikke må ryge i skoletiden. Hvad synes du om det? 

Nogle lande har skrappere regler end Danmark. 

6 meters-reglen
Den amerikanske by Calabas har indført en lov om, at man ikke må ryge, hvis man er mindre end 6 meter fra andre mennesker.

Rygning i biler 
Nogle steder i Canada, Australien og USA er det forbudt at ryge i bilen, hvis der er børn med som passagerer. På den måde bliver børn sikret imod at sidde i de voksnes røg.

Røgfri boligblokke 
I USA bliver der bygget røgfri boligejendomme, fordi røgen fra én lejlighed kan sive ind til naboen. I Danmark er man også begyndt at diskutere problemer med naborøg.

Skal Danmark også gå samme vej med skrappere regler?

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.