Risiko

Når man er ung, er det spændende at prøve grænser af. Man eksperimenterer og kaster sig ud i ting, ofte uden at tænke på konsekvenserne. Man føler sig udødelig og nogen får måske lyst til at bestemme selv og gøre ting, man ikke må. Det kan fx være at prøve at ryge, drikke alkohol, pjække fra skole, blive piercet eller lignende.

Men der er nogle unge, der er mere parate til at løbe en risiko end andre. De skal hele tiden bryde reglerne, også selvom det er farligt. Dem kan man kalde risikovillige unge. Det er dem, der skal prøve det hele. De kører rundt på knallerter uden hjelm. De laver drengestreger for at vise sig for vennerne, og det er oftest dem, der prøver at ryge og drikke tidligt. 

Unges holdninger til risiko

Her kan du læse nogle eksempler på unges holdninger til risiko:

"Det har ikke påvirket min krop endnu, så det er nok ikke så farligt for mig"

"Man skal jo dø af et eller andet. Det kan ligeså godt være rygning"

"Alle siger rygning er farligt. Jeg tror ikke på det"

"Der er så meget, der er farligt. Man kan ikke gå og være bange for alt. Heller ikke rygning"

Erfaringer med rygning

Erfaringer med rygning

Nogle unge prøver kun at ryge et par gange, nogle bliver faste rygere og andre prøver slet ikke. Se eksemplerne på de forskellige adfærd, unge kan have:

Gruppe A: Kunne aldrig drømme om at ryge.

Gruppe B: Prøver en enkelt gang og synes, det er det klammeste i verden. Ryger aldrig igen.

Gruppe C: Prøver det og ryger herefter engang imellem til fester og lignende. Er du i denne gruppe, kan det være, at du rykker videre til gruppe D.

Gruppe D: Prøver det, bliver ved og bliver afhængig.

Hvilken gruppe hører du til?

BurgerClose
Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.