Hvad er der i cigaretten?

Hvad er der i cigaretten?

Tobaksindustrien vil gerne have flere kunder, og de vil gerne beholde dem, de har. Derfor bruger de tilsætningsstoffer for at gøre det nemmere at ryge sin første cigaret. Og de bruger nikotin for at fastholde dem, der begynder at ryge. Men hvad betyder det, og hvad er der ellers i tobakken? 

Røgen fra cigaretter indeholder over 7000 forskellige kemiske stoffer. 70 af dem er kræftfremkaldende. En del af disse stoffer findes også i produkter i vores hverdag. Produkter, som vi ellers aldrig ville putte i vores krop. Kig på billedet til højre og se, hvilke produkter der er tale om. 

Stofferne kommer via røgen ned i lungerne eller ud i luften, hvor rygeren sidder med cigaretten. I debatten om cigaretter bruger man oftest ordene nikotin, tjære, kulilte og tilsætningsstoffer. Men hvad er det for nogle stoffer? Find svaret nedenfor. 

Nikotin

Nikotinen er tobaksindustriens bedste ven, da det er det stof, der får folk til at blive afhængige. Nikotinen er en nervegift, der påvirker nervesystemet. De første gange man ryger, er nikotinens virkning på kroppen meget ubehagelig. Man kan få kvalme, hovedpine og hjertebanken. Men kroppen vender sig til nikotinen, jo mere man ryger. Efterhånden bliver det en rar følelse at indtage nikotin. Du kan læse mere om afhængighed her. 

Tjære

Tjære er en tyk og brunsort væske, der dannes ved forbrænding af fx kul, træ og tobak. Tjære sætter sig i cigaretfilteret og i lungerne som en masse, der ligner den tjære, man bruger på veje. Men det er to forskellige slags tjære. Tjæren indeholder de fleste af de 7000 stoffer, der dannes ved rygning. Herunder også de 70 kræftfremkaldende stoffer. 

Hvor meget tjære, man får i lungerne afhænger af flere ting. Hvordan man ryger, hvor meget, man inhalerer, længden på cigaretten og meget mere. Udover cigaretfiltret og i lungerne sætter tjæren sig også på vægge, i gardiner og andre steder, hvor der ryges. 

Kulite

Kulilte er en gas, som blandt andet dannes ved rygning. Kulilten sætter sig på de røde blodlegemer i blodet. De røde blodlegemer transporterer ilten rundt i din krop. Så på den måde tager kulilten noget af pladsen for ilten. Derfor kommer kroppen til at mangle ilt, og det går ud over motionen. Læs mere om det her. 

Tilsætningsstoffer

Tobakken i cigaretter er stort set ens i alle cigaretmærker. Alligevel er der forskel i smag og oplevelse fra mærke til mærke. Der må altså være noget andet i cigaretter end tobak. Cigaretternes forskellige smag skyldes tilsætningsstoffer, der kommer i cigaretterne. På verdensplan bruges der over 600 forskellige tilsætningsstoffer i cigaretter. 

Tilsætningsstofferne har forskellige funktioner. Her kan du se et par eksempler: 

Aromastoffer: Det er den største gruppe af tilsætningsstoffer. Aromastoffer skaber duft og smag i de enkelte cigaretmærker. Det kan være kakao eller mentol smag. 

Konserveringsmidler: Holder tobakken frisk, så den ikke går i forrådnelse. 

Den første gang

Andre tilsætningsstoffer gør det lettere at starte med at ryge. Andre gør rygeren lettere afhængig. Næsten alle, der har prøvet at ryge en cigaret, kan huske, at den første cigaret ikke var en særlig rar oplevelse. Det smagte ikke godt, det rev i næsen og svælg, og man blev dårlig. Det var også svært at inhalere. Lungerne skulle vende sig til at få røg ned. For at gøre dette lettere, er det muligt at gøre røgen mild og behagelig ved hjælp af tilsætningsstoffer. Når man fx tilsætter mentol, bedøver man nerverne, så de ikke påvirkes af røgen. Andre tilsætningsstoffer sørger for, at nikotinen bliver optaget hurtigere. Det betyder, at man hurtigere bliver afhængig. Tilsætningsstofferne kan altså bruges til at øge afhængigheden og fastholde nye rygere. 

Hvad synes du om brug af de forskellige stoffer i cigaretter? Blev du overrasket over indholdet? 

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.