Reklamer

Før 2002 var det normalt at se reklamer for cigaretter i ugeblade, på plakater og andre steder. Billederne viste rygning som noget sejt, festligt og socialt. Rygere blev fremstillet som sexede, glade og succesfulde. 

Reklamer

De første reklamer for cigaretter fortalte oven i købet, at rygning var sundt! 

I 50’erne var det næsten kun mænd, der røg. For at få kvinderne til at ryge, producerede industrien reklamer, der viste rygning som et symbol på selvstændighed og kvindefrigørelse. 

Du kan se eksempler på gamle tobaksreklamer ved at klikke her eller her 

Må man reklamere for tobak nu?

Siden 2002 har det være forbudt at reklamere for cigaretter og tobak i Danmark. Tobaksindustrien må heller ikke give penge til arrangementer fx koncerter og fodboldkampe for at reklamere for deres produkter. Norge vedtog allerede i 1975 en lov mod at reklamere for tobak, og i årene efter faldt tobaksforbruget blandt unge. 

Tidslinje over reklameforbud

1972   
I Danmark indgår tobaksindustrien og staten en aftale om ikke at vise tobaksreklamer i ungdomsblade. Andre tobaksreklamer må ikke vise unge eller kendte mennesker. 

1986    
Aftalen fra 1972 bliver ændret i Danmark. Reklamer skal nu forsynes med en advarsel fra Sundhedsstyrelsen. 

2002    
Danmark vedtager en lov om forbud mod reklame for tobaksvarer.

 

BurgerClose
Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.